YÖHERÄÄMISET KASIKUISEN KANSSA

torstai 5. lokakuuta 2017


Heitän heti tähän alkuun pienen kertauksen meidän lähiviikkojen nukkumisjärjestelyistä ja niitten onnistumisesta.

Jokunen aika sitten, me luovuttiin yösyötöistä. Se lähti heti alkuun sujumaan tosi hyvin ja selvittiin vaan parilla heräämisellä ja pienillä itkuilla per yö. Olin niin tyytyväinen siitä, miten hyvin homma lähti käyntiin ja miten helposti Lumi hyväksyi yötissin poiston.

Sitten Lumille tuli flunssa. Meidän tyttö on sellainen, että hän alkaa nukkumaan aina pupu suussa ja hengittää nenän kautta. Flunssassa tuo ei tietenkään onnistu, kun henki ei kulje lainkaan nenästä ja hengittäminen on yhtä krohinaa. Näin ollen, että saataisiin molemmat edes vähän unta yössä, kaivoin tissin taas esiin ja käyttöön.

Nyt kun flunssa on jo taakse jäänyt ja röörit taas auki, päätin palata alkuun. Ei maitoa yöllä. Toiveikkaana pidin peukkuja yhtä hyvälle onnistumiselle kuin viime kerralla. Pyh! Sanoi Lumi ja ensimmäisenä yönä ilmoitti hyvin äänekkäästi koko meidän kerrostalolle, että hän on tästä asiasta erittäin erimieltä ja että tissi tänne ja vähän äkkiä. Onneksi olen melko kovapäinen ja jaksan kyllä kuunnella Lumin itkua, sitä kesti nimittäin ensimmäisellä herätyksellä n. 40 minuuttia.
Tuona ensimmäisenä yönä Lumi heräsi neljä kertaa, mutta jo toisella kerralla sain hänet melko pian rauhoitettua ja hän tajusi pian jutun juonen - ei maitoa yöllä, okei.


Vaikka Lumia ei ilmeisesti kamalasti haittaa maitobaarin kiinni meneminen yön ajaksi, hän herää silti tiheään ja selvästi kaipaa läheisyyttä. Viime yönä meillä herättiin kuusi kertaa itkemään ja rauhoittuminen tapahtui aina heti kun pääsi syliin. Viimeisellä herätyksellä päätin ottaa tytön viereeni nukkumaan ja siinä hän nukkuikin varmaan koko yön pisimmän pätkän. (Alkuun hän tosin itki siinäkin, hän kun yhdistää vierekkäin sängyssä makoilun tissittelyyn, mutta tissiä ei tällä kertaa ollut tarjolla.)

Nyt kun synnytyksestä on jo ikuisuus ja imetyshormonit historiaa, olen kuoleman väsynyt päivisin tällaisten öitten jälkeen. Kaukana on ne ajat kun tuntui, että voisi valvoa vaikka koko yön vauvan kanssa ja päivällä oli silti virkeä olo. Nyt kun Lumi herää yöllä itkemään, en jaksaisi nousta ylös. Jotenkin sitä itkua aina säikähtää ja ensimmäinen ajatus mielessä on "Ei hitto, miksei se vois vaan nukkua yöllä". Tämäkin on kuitenkin varmasti vain jokin vaihe ja ohimenevää, tuskin Lumi enää parin vuoden päästä herää kuusi kertaa yössä itkemään. Itseasiassa olen toiveikas, että tilanne tasaantuisi vuoden ikään mennessä. Nähtäväksi jää miten tämä tästä nyt sitten etenee..

5 kommenttia:

 1. Täällä neiti kohta 1v2kk ja heräilee yössä edelleen 6-10 kertaa ja joskus jää valvomaan pidemmän pätkänkin :/ Kertaakaan ei ole nukkunut yli 3.5 h unipätkää yhteen menoon. Toivon kans kovasti, että helpottaisi viimeistään kaksivuotiaana, on meinaan kamala väsy ja muitakin valvomisesta johtuvia oireita :( Tsemppiä sinnekin öihin! <3

  -Tiia

  VastaaPoista
 2. Niin tuttu tunne! Meilläkin yötissi jäi ensin helposti 9 kk iässä, mutta kun yökyläöiden (ja muiden unien) takia imetin muutaman kerran aamuyöstä, muuttu yöt tosi levottomiksi. Sitten tuli neljä hammasta peräjälkeen. Hankalimmalta on tuntunut, se kun vauva ei osaa rauhottua viereen ja ite oon aivan umpiunessa yöllä. Nyt meillä yöt helpottaneet, kun siirryttiin itse eri huoneeseen nukkumaan eikä vauva herää mun kääntymisiin tms. Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 3. En ole jaksanut pitää kirjaa, mutta täällä Lumin ikätoveri herättää myös n.4-6 kertaa yössä. Huh. On vähän ikävä sitä vaihetta, jolloin herätyksiä oli 2.
  Muisti on jo sumentunut sen suhteen oliko esikoisella tällainen vaihe. Jokatapauksessa sitten vuoden ikäisenä jo nukkui kokonaisia öitä.

  Onpa Lumi isänsä näköinen :) Varsinkin tuossa alemmassa kuvassa!

  VastaaPoista
 4. Meillä Patrik kans 8kk ja tänä yönä tarkoitus taas kokeilla ettei tulis maitoa yöllä. Alan olla niin kyllästynyt siihen öisin tuttina oloon, mutta se on vaan niin liian helppo tapa saada nukuttua. Ikävöin kuitenkin sitä omaa rauhaa öisin, joten toivottavasti meilläkin nukkus pian kaikki omissa sängyissä :D

  VastaaPoista
 5. Tuo sairastuminen on kyllä paha paikka yösyöntien kannalta :( Seuraavaa flunssaa aatellen, ootteko kokeillut sipulisilppua harson sisään ja sängyn viereen? Meillä pysyy näin nenä auki koko yön. Itseasiassa juuri pari yötä sitten meiän taapero alkoi heräillä kun ei henki kulkenut nenän kautta, seuraavaksi yöksi laitoin sipulit niin nukkui taas koko yön vaikka päivät on räkänen. Nenäsumute ja -friida aiheuttaa meillä vaan armottoman paniikki-itkun.

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan