torstai 7. joulukuuta 2017

JOULU JA SYNTTÄRIT LÄHEKKÄIN, MITEN LAHJAT?


Yksi teistä lukijoista kysyi minulta, mitä olemme ajatelleet tehdä joululahjojen kanssa, kun Lumilla on synttärit niin pian joulun jälkeen. Nyt täytyy myöntää, että emme olleet edes ajatelleet tällaista asiaa. Kun mainitsin tästä kysymyksestä miehelleni, hän ihmetteli heti, että miten niin?

Jos kysyjä tarkoitti, vaikuttaako Lumin synttärit joulun lahjamäärään tai lahjoihin käytettävään rahasummaan, tässä vastaus.
Itse näen asian seuraavalla tavalla. Joulu on joulu ja synttärit on synttärit. En halua, että se vaikuttaa Lumin joululahjoihin, että hänellä on synttärit kolme viikkoa joulun jälkeen. Eihän se olisi oikein, kun pohtii asiaa siltä kantilta, että esimerkiksi kesälapsen kanssa ei tällaista asiaa tule pohtineeksi laisinkaan. En siis aio ottaa Lumin lähestyviä synttäreitä millään tavalla huomioon ostaessani hänelle joululahjoja.
Ymmärrän toki myös näitä perheitä, jotka haluavat esimerkiksi rajoittaa lahjamäärää jouluna, jos lapsella on synttärit tammi- helmikuussa. Sehän olisi vain järkevää.

Jos kysyjä taas tarkoitti vaikuttaako se jollakin muulla tavalla lahjoihin, tässä vastaus.
En usko, että tulen muullakaan tavalla huomioimaan joulun ja syntymäpäivän lähekkäin olemisen. Jokuhan voisi tehdä esimerkiksi niin, että ostaa jonkun kalliimman collegepaidan joululahjaksi ja sitten siihen sopivat housut synttärilahjaksi, mutta itse en usko toimivani näin. Minun ja mieheni ajatukset kohtaavat tässä asiassa aika hyvin ja pidämme joulun ja syntymäpäivät täysin erillisinä juhlina.

Jouluun tulee kuitenkin olemaan se ero verrattuna syntymäpäiviin, että jouluna Lumi tulee saamaan meiltä useamman lahjan, kun taas syntymäpäivänään hän saisi meiltä vain yhden kalliimman lahjan. Näin olen ainakin itse asian ajatellut ja luulen mieheni olevan kanssani samaa mieltä. Toki ainakaan tänä vuonna, emme tule ostamaan paljoa joululahjoja, kun Lumi on vielä niin pieni. Todennäköisesti meidän antamat lahjat tulee myös pitkään olemaan sellaista käyttötavaraa, kuten esimerkiksi vaatteita, Lumi kun saa varmasti muilta sukulaisilta paljon kaikkea muuta. Syntymäpäivälahjaksi taas luulisin, että ostamme jotakin erilaista, kuten vaikkapa mönkijän tai mopon niin kuin Lumin isi on puhunut..

En kuitenkaan halua opettaa lapselleni sellaista ajatusmallia, että lahjat ja niitten määrä tai arvo olisi juhlassa tärkein. Toivon, että saan opetettua lapseni arvostamaan enemmänkin yhdessä oloa ja yhteistä iloa. Toivon, että joskus hänelle tulisi samanlainen tapa ajatella, kuin minulla on nyt vanhempana. Mielestäni lahjojen antaminen toiselle ja siitä tuleva molemminpuolinen ilo on paljon hienompaa, kuin lahjojen saaminen itse.

1 kommentti:

  1. Minä kysyin asiaa ja lähinnä siksi, että itsellä on useita kavereita, jotka ovat syntyneet joulukuusta tai muuten lähellä joulua, ja muistavat vielä aikuisenakin, kuinka harmitti lapsena, kun moni sukulainen yhdisti synttäri- ja joululahjat. Itse olen samoilla linjoilla kanssasi , joulu on joulu ja synttärit on synttärit, olipa ne missä kuukaudessa tahansa. Mutta nyt kun on kyseessä alle 1 v. lapsemme ensimmäinen joulu ja pian myös syntymäpäivä, olemme miehen kanssa sitä mieltä, ettei lapselle ole järkeä ostaa kymmeniä lahjoja, kun hän ei niistä mitään ymmärrä. Varmasti joululahjapaperi on se kovin juttu ja uudet lelut yms kiinnostaa hetken aikaa :D toki niistä voi tulla tärkeitä kasvun myötä. Tulevina jouluina kuitenkin koen, että lapsen tulee saada lahjoja molempina erikseen, jouluna enemmän ja synttärinä riittää yksi. Sitten taas esim. nuoren aikuisen/teinin kohdalla yhdistelmälahjat on musta ihan ok, koska sillon toiveet on monesti isompia ja kalliimpiakin.

    Mukavaa joulun odotusta! 🎅

    VastaaPoista